Hästpremiering i höstsolen

 

BOLLNÄS/Ljusnan

I lördags var det åter dags för den årliga hästpremieringen på Långnäs, Bollnäs. Drygt 30 hästar fick en avelsgrundande poängbedömning.

Lars Wälås från Gäddvik hade med sig tvååriga ardennern Wiola för premiering. Wiola var till dagen uppiffad med flätad man och svans för att domaren lättare skulle kunna göra en rättvis bedömning av henne. Lars Wälås var också uppklädd med vitskjorta och slips, helt enligt gammal premierings-tradition.

- Det hör liksom till, alla gör sig extra fina. Men Wiola har lite grankåda på ena frambenet som inte går att få bort. Men det bjuder vi på. Hon går i skogen hemmavid, sade Lars Wälås.

Men grankådan var ingenting som domaren Anders Thorell från Uppsala noterade. Han gav Wiola 40 poäng och Lars Wälås var mycket nöjd.

- Det är fina poäng. Nu när det gått så här bra lutar det åt att hon får betäckas till våren, så får vi föl under 2015. Vi har haft ardennerhästar på gården sedan 1950-talet, sade Lars Wälås.

Premiering är en viktig dokumentation för hästen. Det är en avelsgrundande poängbedömning där domaren bedömer hästens utseende och psyke.

Drygt 30 hästar var anmälda till premieringen. Förutom ardennerhästar fanns det nordsvenskar, irish cob, fjordhästar, gotlandsrussar och shetlandsponnyn att beskåda på Långnäs.

                        Lina Kronberg0278-275 75lina.kronberg@ljusnan.se