Inge Mårtensson visar upp två av sina stoltheter, Lavina och Rabona. FOTO: LEIF LARSSON  
Lavina - Sveriges bästa ardenner

Av Sofia Rohlin
Sveriges bästa ardenner finns i Unders- vik.
- Jag anade redan första gången jag såg henne att det skulle bli något stort av henne. Hon hade en luftig gång och fina linjer, säger ägaren Inge Mårtensson.


En utmärkt rastyp med vackert huvud, väl ansatt hals, god resning och med välformad rygg och kors. Ja, domarens lovord över fyraåriga ardennerstoet Lavina från Undersvik visste inga gränser när årets riksutställning för ardennerhästar avgjordes förra helgen. Lavina vann sin klass och kvalificerade sig till söndagens slutomgång, där vinnaren av alla vinnare skulle koras. Och det blev Undersvikshästen som tog hem titeln "Best in show".
- Det är väl en sak man aldrig mer får uppleva, säger Inge Mårtensson.
När Inge träffade Lavina första gången var det kärlek vid första ögonkastet. Då var hon bara en månad gammal.
- Men då var hon inte till salu, jag fick tjata på ägaren hela sommaren innan jag fick köpa henne, säger han.

Hästar är Inge Mårtenssons stora passion. Det började med en shetlandsponny men med åren har intresset vuxit. Och det på mer än ett sätt. I dag har han sex ardennerhästar hemma på gården Nils-Pers i Undersvik. Och det är inte bara han själv som blivit ordentlig hästbiten. Även sonen Peter Mårtensson och svärdottern Julia Jonsson delar intresset. Förra fredagen åkte hela sällskapet till Axevalla travbana utanför Skara för att delta i riksutställningen för ardennerhästar. Julia ägnade flera timmar åt att tvätta och putsa Lavinas päls så att den sken ikapp med solen. Och kanske var det det som avgjorde när tävlingens "Best in show-titel" skulle delas ut. Det stod till slut mellan Lavina och ett sto från Skåne.
- Domaren sa att det var två riktigt fina hästar men att en var tvungen att lämna ringen. Och då blev Lavina kvar, säger han.

Inge är stolt som en tupp över sina hästar. Och det kan man förstå. Vid en rundvandring mellan hagarna i Undersvik möts man av flera storslagna hästar, den ena pampigare än den andra. Men allra stoltast är Inge ändå över sin Lavina. Och med titeln "Best in show" kan hon nu skryta med att vara Sveriges bästa ardenner.


12 augusti 2006