Kent Eng räknar poäng efter körprovet. Det gick hur bra som helst för nordsvenska Disa från Rättvik. Foto: Ola Svärdhagen

 
En skönhetstävling i hästväg

Av Bengt Boman
Ardenner, nordsvensk, russ, Shetland, fjord, Welsh, Welsh cob och Irish cob. Raserna var många vid lördagens årliga hästpremiering på Långnäs i Bollnäs.

Många var också hästarna. Totalt kom 65 stycken, de flesta var ardenner och nordsvenska brukshästar.
Premiering handlar om att få fram de allra bästa avelshästarna, med de bästa egenskaperna för just sin ras. För hästägarna handlar det om att komma upp i de åtråvärda 37 till 40 poängen. Gör man det har man en häst som hamnar i klass 1, eller guldklassen. Ett avelsdiplom som berättar att ens häst tillhör klass 1 är fint att ha på väggen. Men en häst blir i regel godkänd för avel även om den inte når upp till de högsta poängen.
Det finns gott om guldklassare i Hälsingland och Dalarna, som är upptagningsområdet vid premieringarna i Bollnäs. Där hamnade nämligen den övervägande delen av de 65 hästarna.
- Premieringsförrättare Ronny Jonsson från Svenljunga var mycket nöjd med det han fick se, säger Karin Olsson från Kilafors, som var huvudansvarig för premieringen.

Och nöjd var också Karin Olsson. Dels med arrangemangen, dels med de egna ardennerhästarna Maja, 1 år och Undis, 2 år.
- Maja fick 38 poäng och Undis 40, säger den stolte ägaren.
Apropå stolt. Ett stoltare och mäktigare djur än en ardennerhäst finns knappast. Och stora är de. En fullväxt ardenner kan väga runt ett ton och däröver.
Karin Olsson tar hjälp av Astrid Lindgren när hon döper sina hästar. Maja är efter Krösa-Maja i Emil i Lönneberga och Undis är efter mamman till Birk i Ronja Rövardotter.
Det är mycket som bedöms vid en premiering, som huvud, hals och bål. Den naturliga resningen, hur välformad ryggen och korset är samt hur hästen rör sig i skritt och trav tittas det också på.
Arbetshästarna får också göra körprov, annars kan de inte bli stamboksförda. Disa, 7-årig nordsvensk från Rättvik, var en av dem.
- Klockrent, betygsatte Kent Eng, en av funktionärerna.
Karin Olsson var nöjd med allt utom en sak, strulet med att få tag i nycklarna till de två motorvärmaruttag på campingen som hon hyrt.
- Kommunen bollade mig runt, än till den ene, än till den andre, så jag nästan tappade sugen till alltihop. Ska det vara på det viset att man måste ägna en massa tid åt att jaga nycklar på kommunen så vete sjutton om jag ställer upp som huvudansvarig någon mer gång, säger hon.

Nycklarna dök upp, till slut. Nu funderar Karin Olsson vem på Bollnäs kommun som ska ha pengarna för den förbrukade elen.
- Får jag inget besked får dom skylla sig själv. Jag tänker då inte ringa runt någon mer gång.
Hälsinglands ardennerklubb sköter allt det praktisk vid den årliga hästpremieringen i Bollnäs. Ardennerklubben lyder under Värmlands hushållningssällskap.
Fram till och med 1998 var det Gävleborgs hushållningssällskap som ansvarade för arrangemangen.


28 augusti 2006