Mats Adolfsson var en av dem som visade hur man styr en häst från en timmerkälke. Foto: Daniel Ahr
Mäktiga dragare visade upp sig
VIKSJÖFORS
Ardennern

Den belgiska ardennern härstammar
från de fransk/belgiska bergen Ardennerna.
Den svenska ardennerhästen är en korsning
mellan den belgiska ardennern och
den svenska inhemska arbetshästen.

Ju större redskapen inom jord- och skogsbruket blev,
ju större och starkare hästar behövdes.
Efter att ha sökt både länge och väl och misslyckats
med experiment att korsa den inhemska
arbetshästen med andra raser provade man
slutligen ardennern.

1873 importerades de tre första officiella
ardennerhingstarna till Sverige och resultatet
blev en succé som spred sig över landet.
Under första delen av andra världskriget uppsteg
antalet ardennerhästar, eller korsningar av denna ras,
till 400 000 hästar i Sverige.

I dag finns bara mellan fyra och fem tusen ardennerhästar kvar i Sverige.
Att väder och vind inte stoppar hästentusiaster visade det sig i lördags, när Hälsinglands ardennerklubb anordnade skogsdag i Knåpa, Viksjöfors. Många hade letat sig dit för att se hur man kan ha nytta av sina ardennerhästar.

Det blåste full snöstorm under lördagens skogsdag på Bo Adolfssons skogskifte i Knåpa, utanför Viksjöfors. Men dagens aktiviteter lyckades ändå locka många intresserade ut i skogen. Och bara man kom i lä bland träden var också vädret hanterbart.

-Vi har haft en kanondag, summerade Maria Kastell från Järvsö, ordförande i Hälsinglands ardennerklubb, dagen. Vi har till och med fått skriva in några nya medlemmar.

-Jag skulle tro att det har varit över hundra intresserade, som har varit här och tittat under dagen, berättar Anette Nordh, klubbens sekreterare från Söderhamn.

Hälsinglands ardennerklubb har omkring 70 medlemmar och är en ideell förening som arbetar aktivt för rasens bevarande, bland annat genom evenemang som lördagens skogsdag i Viksjöfors.

-Ardennern är egentligen en perfekt familjehäst, säger Maria Kastell. Samtidigt som man kan använda den som draghäst är den en jättebra ridhäst, framförallt för skogsritter. Den är lugn, trygg och orädd.

Under lördagen låg fokus på att visa ardennerns nytta i skogsbruket och det märktes att de mäktiga djuren en gång framavlats som dragare.

-På den tiden de användes på allvar inom skogsbruket kunde en ardenner dra timmerlass på 15-20 kubikmeter längs vattnade basvägar, berättar Bo Adolfsson. Men när vi kör ved med dem nu så brukar vi nöja oss med att lasta 3-4 kubikmeter.

-Nu för tiden används den svenska ardennern mest som ridhäst, säger Maria Kastell. Det vi vill göra med en sådan här dag är att profilera båda användningsområdena.

-Och det har varit extra roligt att det är så många yngre och nyligen tillkomna medlemmar som har varit hit och tittat i dag, säger Anette Nordh.
 
Olle Nordquist
olle.nordquist@ljusnan.se
0278-275 90