Fotograf: Jan Olsson
För tidigt att räkna ut ardennern
JÄRVSÖ/Ljusdals-Posten Det är för tidigt att räkna ut den svenska ardennern!
Trots att skogsbruket i dag sköts av moderna, högeffektiva maskiner, så finns det fortfarande en nisch kvar för den svenska ardennern.
Maria Kastell i Skålbo är ordförande i Hälsinglands ardennerklubb och hon är en av eldsjälarna som jobbar för att rasen ska överleva.

Förr var ardennern ett viktigt inslag i bondesamhället. Med sin enorma dragkapacitet och lugna temperament var det en arbetshäst som man kunde lita på. En trogen kamrat för körarna i skogen och i jordbruket. Allteftersom maskinerna har tagit över i jord- och skogsbruket har ardennern trängts undan. I dag finns uppskattningsvis mellan 4 000 och 5 000 ardennerhästar kvar i landet.

Avelsföreningen för den Svenska Ardennerhästen jobbar hårt för att undvika att rasen på sikt utrotas. En av de mest aktiva klubbarna finns i Hälsingland, som trots namnet inte är begränsat till landskapet utan också har medlemmar i Gästrikland. I dag är de 70 till antalet och representerar 100-talet ardennerhästar.

Sedan 2002 är Maria Kastell ordförande för Hälsinglands ardennerklubb, där hon blev medlem 1995. För henne är det barndomens hästar i Boda. Järvsö, där hon har sina rötter, som gjort att hon fastnat för rasen.

– Det är en maffig upplevelse att få köra och rida en ardenner, säger Maria.

Du kan läsa mer om ardennern i Ljusdals-Posten.

Lasse Sundberg 0651-58 50 43 lasse.sundberg@ljp.se