OM KLUBBEN

Sedan Ardennerhästen kom till Sverige så har man suttit på dess rygg för att ta sig från ett ställe till ett annat. Tyvärr så har detta bleknat i människors minne i samband med att man började rida lättare hästar för sport.

Det vill vi ändra på! Man kan faktiskt använda en ardennerhäst till ridning som nästan vilken annan häst som helst. Man kan trava och gallopera, rida dressyr, western eller distans. Det man inte skall göra är att hoppa så mycket, eller över huvud taget med dem, då deras ben och kroppar inte är gjorda för så stora ansträngningar som hoppning innebär. Visst kan man hoppa över ett nedfallet träd eller ett dike i skogen men man skall nog inte hoppa på bana regelbundet. Vi försöker så mycket som möjligt att visa att man kan använda ardennern till mer än körning.

Det finns inte så många sadlar som passar på en ardenner, men jag fördrar att rida barbacka i alla fall. Man får en närhet till hästen och man känner sig trygg. Och jag ska inte förneka att man lätt känner sig lite oövervinnerlig på en ardenner. Alla vänder sig om för att titta på en när man kommer på något så här stort och det är roligt när man möter ett pensionärspar som blir helt hänförda och vill prata minnen.

Det är väl klart att jag har ramlat av ardenner några gånger men det har vart av klantighet från min sida. Det har aldrig hänt att jag har blivigt avkastad från en ardenner, fast att jag har varit den första som ridigt några stycken, men efter nästan 17 år som ryttare så är det skönt att slippa de lite mer spralliga och busiga ridhästarna.

Men jag vill samtidigt påpeka att även om ardennern är en väldigt lugn och timid ras överlag, så är de fortfarande hästar och alla hästar, gamla som unga, kan få ett infall av bus, så man skall inte underskatta någon häst över huvud taget. Och de är dessutom ett flyktdjur.

Hälsinglands Ardennerklubb bildades 1985. Vi har haft och har ett stadigt medlemstal på 60 - 70 medlemmar sedan starten. Vi är en ideell förening som arbetar aktivt för rasens bevarande. Det gör vi genom att vara ute och visa upp oss på olika evenemang. Det är inte alla medlemmar som har hästar, men vi har ett brinnande intresse för rasen och vi tycker att den förgyller vår vardag. Vi anordnar träffar och kurser för att lära oss av varandra och för att vi tycker om att umgås och självklart är våra håriga vänner med på nästan allting. Vi som andra ardennerklubbar i Sverige lyder under vår riksorganisation Avelsföreningen för den Svenka Ardennerhästen. Man får gärna ta kontakt med oss om man vill ha en närmare presentation eller komma och titta.

Väl mött någonstans i Sverige