TIDNINGEN LJUSNAN

Skogsdag med drag

Av Olle Nordquist
Att väder och vind inte stoppar hästentusiaster visade sig i lördags, när Hälsinglands ardennerklubb anordnade skogsdag i Knåpa, Viksjöfors. Många hade letat sig dit för att se hur man kan ha nytta av sina ardennerhästar.

Det blåste full snöstorm under lördagens skogsdag på Bo Adolfssons skogs- skifte i Knåpa, utanför Viksjöfors. Men dagens aktiviteter lyckades ändå locka många intresserade ut i skogen. Och bara man kom i lä bland träden var också vädret hanterbart.
- Vi har haft en kanondag, summerade Maria Kastell från Järvsö, ordförande i Hälsinglands ardennerklubb, dagen. Vi har till och med fått skriva in några nya medlemmar.
- Jag skulle tro att det har varit över hundra intresserade, som har varit här och tittat under dagen, berättar Anette Nordh, klubbens sekreterare från Söderhamn.
Hälsinglands ardennerklubb har omkring 70 medlemmar och är en ideell förening som arbetar aktivt för rasens bevarande, bland annat genom evenemang som skogsdagen i Viksjöfors.

- Ardennern är egentligen en perfekt familjehäst, säger Maria Kastell. Samtidigt som man kan använda den som draghäst är den en jättebra ridhäst, framförallt för skogsritter. Den är lugn, trygg och orädd.
Under lördagen låg fokus på att visa ardennerns nytta i skogsbruket och det märktes att de mäktiga djuren en gång framavlats som dragare.
- På den tiden de användes på allvar inom skogsbruket kunde en ardenner dra timmerlass på 15-20 kubikmeter längs vattnade basvägar, berättar Bo Adolfsson. Men när vi kör ved med dem nu så brukar vi nöja oss med att lasta 3-4 kubikmeter.
- Nu för tiden används den svenska ardennern mest som ridhäst, säger Maria Kastell. Det vi vill göra med en sådan här dag är att profilera båda användningsområdena.
- Och det har varit extra roligt att det är så många yngre och nyligen tillkomna medlemmar som har varit hit och tittat i dag, säger Anette Nordh.


25 januari 2009

Mäktiga hingsten Avito, var en av hästarna som arbetade under ardennerklubbens skogsdag. FOTO: Daniel Ahr